U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
 

Nestkeuze

 
Boomvalken bouwen niet zelf een nest, maar gebruiken nesten van andere, grotere vogels, zoals buizerds. Vaker gebruiken zij kraaiennesten. Liefst nesten die datzelfde jaar nog gebruikt zijn; deze zijn steviger dan verwaaide oude nesten.
De kraaienjongen moeten dus wel zijn uitgevlogen, voordat het nest beschikbaar komt.
In de Spijkenisser situatie wordt het nest vaak pas eind mei door de boomvalken betrokken en worden de eieren pas in de eerste weken van juni gelegd. 
 
boomvalk op nest

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boomvalk op voormalig kraaiennest, Spijkenisse 2013.

 

Voor het verkrijgen van geschikte nesten is de boomvalk afhankelijk van kraaiachtigen. Maar verder dan dat
gaat de liefde niet. Daarom leveren zij menig luchtgevecht; kraaien zijn dol op eieren en kuikens, ook van boomvalken.

boomvalk vs kraai

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraai en boomvalk aan het knokken

Nestvorm
Een boomvalkennest heeft bij voorkeur een ondiepe kom.

Hoogte
De hoogte varieert grofweg van een kleine tien tot tientallen meters. Soms zit het in een stevige lage vork van een hoge boom, zoals een populier. Maar soms is het een slap samenraapsel van twijgen in de kruin.

 

boomvalk op nest ondiepboomvalk op nest ondiep                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld van een hoog nest in de bovenste, dunste takken van een populier. Uit de hoge zithouding van de boomvalk blijkt hoe ondiep de kom is.

Boomsoorten
Hier op Voorne-Putten zijn populieren favoriet, maar indien voorradig volstaan ook naaldbomen, abelen, of wilgen. In bosjes of parken is een plek aan de rand favoriet (vrije aanvliegroute).

Hoogspanningsmasten
Boomvalken gebruiken steeds vaker hoogspanningsmasten als nestboom. Deze zijn hoog, stevig, bieden een goed uitzicht en talrijke hoekjes op zich achter te verstoppen.

 

jongen op nest in hsm                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drie jongen in hun nest in een hoogspanningsmast
 

Een boomvalk heeft geen moeite met menselijke bedrijvigheid en kan zijn nest dus net zo makkelijk langs een sport- of bedrijfsterrein, een snelweg, of juist volkomen afgelegen in een natuurgebied kiezen.
Mede hierdoor is het moeilijk om een nest te vinden: het kan overal zitten. Het helpt om te weten waar kraaien nestelen.

Houtduiven
Een andere aanwijzing zijn groepen houtduiven. Houtduiven weten namelijk dat boomvalken erg agressief zijn jegens andere roofvogels, zoals havik en slechtvalk. Houtduiven staan ook op de menukaart van deze grote roofvogels. Zij profiteren van het felle verdedigingsgedrag van boomvalken. Zij verblijven graag in de nabijheid van een boomvalkennest en nestelen vaak zelfs in de zelfde boom.

 

houtduiven in mast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nestmast vol houtduiven

 

Nesten op rotsen of gebouwen
Voor zover bekend zijn er geen waarnemingen van broedgevallen op rotsen of gebouwen (met uitzondering van hoogspanningsmasten).

Kunstnesten
Boomvalken accepteren soms kunstnesten. Die bestaan uit ondiepe, gevlochten manden.

Nestkeuze als onderdeel van de balts 
Al tijdens de balts en als onderdeel hiervan, wordt een geschikt nest gekozen. Het mannetje presenteert op een geschikt nest een prooi aan het vrouwtje en probeert haar hiermee over te halen om het nest te gaan gebruiken. Vaak worden meerdere nesten aangeprezen, die soms wel honderden meters uit elkaar liggen (speelnesten). Uiteindelijk beslist het vrouwtje. Daarbij kan zij behoorlijk wispelturig zijn. Dat blijkt uit het volgende verslag.

"2013: een Spijkenisser vrouw boomvalk zat regelmatig op een nest in de hoogste dwarsbalk van een mast en was ik er vrijwel zeker van dat hier de eieren zouden worden gelegd. Totdat op het allerlaatste moment alsnog een boom op een volstrekt andere locatie favoriet bleek (slechts door groot toeval vond ik dat nest; het broedgeval was overigens niet succesvol)".

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?