Overige foto's

Ook hier geldt: klik op de foto's voor meer detail.

Prooioverdrachten (daar kun je niet snel genoeg van krijgen)

Hieronder: een serie foto's van een prooioverdracht in een es. Man zit met prooi, terwijl vrouwtje aan komt vliegen. Op foto 3 zie je van rechts een jong verschijnen. Deze pakt uiteindelijk de prooi. Het vrouwtje vliegt op foto 5 en 6 af zonder prooi. Spijkenisse, 2018
Hieronder: het laatste deel van een prooioverdracht. Op foto 4 het vrouwtje met duidelijk een huismus in de bek. Nissewaard 2019.
Onderstaand: Vrouw boomvalk draagt grasparkiet over aan een jong. Rozenburg, 2018.
Hieronder: een serie van6 foto's van twee locaties, waarop een adulte boomvalk een libel overdraagt aan een jong. Mortelen, 2016/Rozenburg 2015.
Hieronder: een serie van 5 foto's. Een van de eerste keren dat ik een prooioverdracht tussen adulten fotografeerde. Spijkenisse, 2013.

Foto's van juvenielen.

Met mijn 300 mm kom ik zelden dichtbij genoeg voor acceptabele foto's van adulte boomvalken. Daar komt bij dat ik niet te dichtbij wil gaan, want een boomvalk verstoren zou ik verschrikkelijk vinden. Gelukkig zijn de juvenielen veel beter te benaderen. En bovendien erg fotogeniek en aaibaar.
Onderstaand: een serie van 8 waarop een juveniel zich lijkt te verbazen over zijn eerste regenbui ooit. En zich daarna op zijn gemak poetst. Spijkenisse, 2013.
Hieronder: vijf foto's van twee locaties van een juveniel met prooi. Spijkenisse, 2020 en 2013.
Onderstaand: nog wat vliegende, oudere juvenielen. Let eens op die bruine, bijna adult oranjerood gekleurde broek of foto 1 en 2. Nissewaard, 2020.
Hieronder: boomvalken in de clinch met een buizerd, met torenvalken en een kraai. Snelheid, agressie, spektakel.

Boomvalken in hun landschap.

Het is voor een stadsjongen als ik een verademing om ze te zien in een natuurlijke omgeving, vrij van gebouwen, masten en draden.

Hieronder daarom, tot slot: adulten vliegend door het groen.

Naschrift.

Het is niet eenvoudig om mooie foto's te maken. Voor mij in elk geval niet. Vaak zijn de boomvalken ver weg of vliegen ze te snel, is er veel tegenlicht of te weinig contrast bij gebrek aan zon. Daar komt bij dat ik een fotograaf van niks ben :-). Toch hoop ik met bovenstaande foto's de pracht van boomvalken nog eens extra te hebben benadrukt.