U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Niet (ver)storen graag

nestjong boomvalkBoomvalkjong kort voor uitvliegen. Digiscoopfoto, Spijkenisse 2016

Foto en film, hoe dichterbij hoe mooier. Maar let op, want roofvogels zijn wilde dieren, die gauw verstoord of verjaagd worden. En dat moeten wij als natuurliefhebbers niet willen.

De foto's op mijn site zijn meestal ook niet haarscherp. Dat komt door de afstand, omdat ik in het veld niet dichterbij wilde komen. Het welzijn van de wilde dieren is voor mij, en hopelijk ook voor u, belangrijker dan een perfecte foto of film.

Ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag. Toch vraag ik u om altijd op verstoringsvrije afstand van de vogels en hun nest te blijven. Wees liever te voorzichtig dan het omgekeerde. Dit maakt het soms lastig om de vogel te spotten, te fotograferen of te filmen. Accepteer dat.

Na al die jaren is mijn ervaring dat je de mooiste 'foto's' vooral maakt op je eigen netvlies. Investeer daarom in een telescoop of goede verrekijker. Daarmee kun je tot in detail genieten zonder te verstoren. Ook veel andere dieren komen zo prachtig in beeld.

Namens alle dieren alvast bedankt!

 

  
Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?